• AGENDA
  • - Qui Som
  • - Punt de Trobada
  • Xocolata i Contes (icon menu)

Narcisa Freixas

Índex de l`article

NARCISA FREIXAS I CRUELLS (SABADELL 1859-BARCELONA 1926)

Va ser una de les primeres feministes que va defensar el dret a l'educació i a la feina remunerada. La mort de les seves filles la van inspirar a reprendre la composició de música infantil. Va ser la fundadora de: Cultura Musical Popular. L'Obra de Freixas, va formar part d'un moviment que impulsava l'orfeonisme com a element cohesionador de l'esperit català.


Narcisa Freixas i Cruells va néixer a Sabadell, 13 de desembre de 1859 i va morir a Barcelona, ​​20 de desembre de 1926) 1 va ser una pintora, escultora i compositora espanyola, una de les primeres dones a dedicar-se a la composició musical a Catalunya.

Va estudiar pintura i escultura amb Modest Urgell. No obstant això, ella va desenvolupar interès per la música i cap a 1900.

Es va dedicar a la música i va ser deixeble de Joan Baustista Pujo, Felip Pedrell i Enric Granados. Es va casar amb Miquel Petit, un metge que va morir poc després, i també va perdre la seva filla a una edat primerenca.

Després de 1900 Freixas va publicar col·leccions de cançons catalanes i cançons infantils, i va ajudar a l'educació musical de nens a les escoles d'acollida a Barcelona. De les cançons infantils, i va ajudar a l'educació musical de nens a les escoles d'acollida a Barcelona.

De les cançons infantils publicar dos llibres, que van obtenir un premi en la Primera Festa de la Música Catalana el 1905 i un altre en els Jocs Florals de Girona el 1908. En aquest mateix any es va fundar l'escola Cultural Musical Popular, on ella impartia solfeig, cant i danses populars, va crear en aquesta escola un cor amb el qual va donar nombrosos concerts en asils, hospitals, presons i centres obrers.

El Ministeri d'Instrucció Pública es va interessar en aquest projecte i la va contactar perquè portés endavant un de similar a Madrid, el 1917 va materialitzar aquest pla. El seu interés divulgatiu i pedagògic, en l'àrea de música popular, la porta a crear la revista Biblioteca Juvenil de Cultura Musical Popular.

Obra
Freixas va compondre per a veus i instruments i és coneguda per la seva cançons per a nens. Algunes de les seves obres:

La Font de l'romaní per a veu i piano
L'ametller per a veu i piano
La barca (La donzella baixa a al riu a l'ternc de l'alba), per a veu i piano
La són soneta, per a veu i piano
Primaveral (On va el Sol de març vestit de festa?) Per a veu i piano
L'ombra de Natzaret (Sentadeta va filant la Natsarena Maria), per a veu i piano
Dolorosa (Rient els penis Fugen de quí els te), per a veu i piano
El Filador d'or (n'hi ha 1 argenter a l'Argenteria), per a veu i piano
Ai, l'esperanança (Era una tarda serena), per a veu i piano
Cançons catalans (1900)
Cançons amoroses (1916)

Una col·lecció de les seves cançons infantils en espanyol es va publicar en 1927, titulada Cançons d'Infants. La seva música ha estat gravada i editada a cd.4

Premis i reconeixements

1905, Premi de la Festa de la Música Catalana
1908, Premi dels Jocs Florals de Girona

Li van Concedir la Creu d'Alfons XII, en Reconeixement de su taverna, però ella la va refusar argumentant que ja es sentia prou honorada amb l'afecti que rebia dels infants. A més de su taverna com a pedagoga i compositora, también va ser pintora. De FET, va participar en Diverses exposicions col·lectives.
A Sabadell, existeix l'Institut a al sud de Sabadell te nom: INS Narcisa Freixas i Cruells. D'AQUESTA manera, el nou centre de l'Eixample homenatge a la compositora i pedagoga sabadellenca.

 




Font dels Textos


Referències Fotogràfiques

 

Imprimeix

Medios

  • iRCG
  • RAB
  • EXTERIOR.CAT

Exposicions (català)