Maria Mayol i Colom

Escrit per Nieves Tuset. Publicat a sèrie 2023

MARIA MAYOL I COLOM (SÓLLER 1883  -  PALMA DE MALLORCA 1959) 

Va ser una política i escriptora d'ideologia republicana i mallorquinista. 

D'ideologia catòlica progressista, des del començament de la Segona República va adoptar posicions d'esquerres. Militant d'Acció Republicana de Mallorca i, posteriorment, d'Esquerra Republicana Balear, va ser candidata a diputada per la coalició republicà-socialista en les eleccions de novembre de 1933.


“En la nostra Sóller –gràcies a Déu– sempre s’ha vist en els famílies un veure interès per educar i instruir els seus infants. Malgrat això, notam que dins el jovent hi ha prou jovenetes que per causis anòmales és troben avui dedicades a art o ofici sense haver sortit de l’analfabetisme. Perquè analfabeta és tota persona incapaç d’escriure correctament el que pensa i de tenir una idea elemental dels principals coneixements humans, I en trobaríem moltes qui manquen d’aquest recurs”. Maria Mayol “Des del Foment de Cultura de la Dona”, Sóller, 30 d'octubre de 1926 En 1931, va participar en l'assemblea d'ajuntaments i entitats que va aprovar l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de Balears de 1931.

D'ideologia catòlica progressista, des del començament de la Segona República va adoptar posicions d'esquerres. Militant d'Acció Republicana de Mallorca i, posteriorment, d'Esquerra Republicana Balear, va ser candidata a diputada per la coalició republicà-socialista en les eleccions de novembre de 1933. Membre del Comitè de Relacions entre Catalunya i Mallorca (1933), en 1936 va signar la Resposta als catalans. Va ser professora municipal de Sóller i dels instituts de Felanich i de Villanueva i Geltrú. L'aixecament militar de juliol de 1936 la va sorprendre a Madrid. Després de la guerra es va exiliar a França. Cap a 1945 va tornar a Mallorca i es va retirar totalment de la vida pública. Va publicar poemes i altres col·laboracions literàries i polítiques en revistes com L'Almanac de les lletres, i El Felanitxer, Gema, La Nostra Terra i Sóller. És autora de l'obra de teatre Margalideta de Sortdeviu, estrenada en 1931. En 1992, va ser nomenada filla il·lustre de Sóller.



https://www.dbalears.cat/balears/especials/2017/03/07/299346/genealogia-dones.html,

https://www.sapiens.cat/temes/dones/el-compromis-amb-la-cultura-de-maria-mayol_15408_102.html,

https://www.idealista.com/maps/soller-balears-illes/pasaje-pasadizo-maria-mayol-colom/3/,


https://es.wikipedia.org/wiki/Maria_Mayol, 


 

Imprimeix