Margarida de Prades

Escrit per Nieves Tuset. Publicat a sèrie 2023

MARGARIDA DE PRADES  (FALSET 1387 -  TARRAGONA 1429) 

Va ser regna consort d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya, de Còrsega (nominal) i de Sicília, duquessa consort (nominal) d'Atenes i de Neopatria, i comtessa consort de Barcelona, de Rosselló, de Cerdanya i d'Empúries (1409-1410).


Margarita pertanyia al llinatge dels comtes de Prada de Conflent, línia secundària de la casa reial d'Aragó, dinastia Barcelona. El seu pare va ser Pere de Prada de Conflent (m. c. 1395), baró de Entenza, fill de Joan de Prada de Conflent i de Sancha Jiménez d'Arenós,​ i la seva mare va ser Joana de Cabrera,​ filla de Bernardo III de Cabrera, vescomte de Cabrera i de Bas i comte d'Osona, i Margarita de Foix. Pertanyia al seguici de dames de la reina María de Lluna, per la qual cosa el més probable és que fos saragossana de naixement. Es va criar i va educar en la cort, on va ser dama de companyia de la reina María de Lluna almenys des de 1399, ​ any en què apareix per primera vegada en la documentació medieval. La reina María va morir en 1406, deixant al vidu, Martín l'Humà i un fill, Martín, que va morir tres anys després en 1409 després de culminar una renyida campanya de conquesta de Sardenya.

Havent-se quedat sense hereu, Martín l'Humà va decidir contreure nou matrimoni per a tenir descendència. Va triar a Margarita de Prada de Conflent, una jove de vint-i-un anys, en comptes de Cecilia d'Urgell, germana del comte Jaume II d'Urgell. El papa Benet XIII va oficiar el matrimoni el 17 de setembre de 1409 en el palau de Bellesguard a Barcelona.

La mort del rei al maig de 1410 va frustrar aquells objectius i així es va extingir el regnat de la Casa d'Aragó i es va iniciar un període d'interregne que va culminar amb el Compromís de Casp en 1412. Margarita va tornar a casar-se en 1415 amb el noble valencià Juan de Vilaragut i Álvarez d'Haro. A causa de la seva condició de vídua real amb una renda assignada, aquest enllaç, així com el fill nascut d'aquest matrimoni en 1416, Juan Jerónimo de Vilaragut, es va mantenir en secret.

Segons el cronista Pere Tomic, Margarita de Prada de Conflent «va ser una de les més belles senyores». La seva bellesa i el seu interès per la cultura, manifestat pel seu amor als llibres, van contribuir a convertir el palau real menor i el de Bellesguard en corts literàries, on va exercir de musa per a algunes figures de la literatura valenciana com l'escriptor valencià Jordi de Sant Jordi, Arnau March, Lluís Icart i Arnau d'Erill, així com alguns castellans com Pedro de Santa Fe i Íñigo López de Mendoza, marquès de Santillana, que li va dedicar un planto amb motiu de la seva mort.

Al voltant de 1420, a l'ésser la seva situació divulgada i la seva posició econòmica fallida, Margarita i el seu fill Juan es van retirar al monestir cistercenc de Santa María de Valldonzella. Va tornar a enviduar en 1422 i probablement en 1423 va professar com a monja en el mateix monestir. En 1426 es va traslladar al Monestir de Bonrepòs on va ser nomenada abadessa en 1428.

La reina abadessa va morir d'un brot de pesta a Riudoms i el seu cos va ser traslladat al monestir de Bonrepòs, on va ser enterrada. Posteriorment, les seves restes van ser traslladades al Monestir de Santes Creus​ al maig de 1475 i col·locats a l'església en un sepulcre decorat amb les armes reals i abacials en la pilastra que separa el presbiteri de la primera absis en la part de la nau de l'evangeli davant del mausoleu del rei Pere II d'Aragó. El sepulcre va ser profanat en 1835 i les seves restes van ser traslladades a una tomba de pedra. Anys més tard, les restes van ser portades a una urna de pedra en el mur de la nau de l'evangeli.



https://www.elnacional.cat/es/cultura/margarida-prades-reina-catalana-trono-barcelona-marc-pons_794706_102.html,

https://www.elnacional.cat/es/cultura/margarida-prades-reina-catalana-trono-barcelona-marc-pons_794706_102.html,

https://prades.cat/es/historia/,

https://prades.cat/notes-de-premsa/prades-inicia-les-obres-de-recuperacio-de-lentorn-del-castell-on-subicara-el-centre-dinterpretacio-de-la-reina-margarida/,

https://www.falset.org/noticies/ofrena-la-reina-margarida-de-prades,

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Margarida_de_Prades_-_drama_hist%C3%B2rich_en_quatre_actes_y_en_vers_%28IA_margaridadeprade548ubac%29.pdf,


https://es.wikipedia.org/wiki/Margarita_de_Prades,


 

Imprimeix