Josefina Torrents

Escrit per Jean Falconez. Publicat a sèrie 2020

JOSEFINA TORRENTS I ILLA (BARCELONA 1902-BARCELONA 2006)

"Se la considerada com una de les pioneres de la natació a Catalunya. Va iniciar-se en la natació quan tenia quinze anys i va ser una de les estrelles del club natació Barcelona. També feia curses de muntanya, esgrima o hoquei, i va fundar conjuntament amb la seva germana i unes amigues el club femení i d'esports, una entitat declaradament feminista en un món d'homes. "


Va ser una nedadora destacada del Club Natació Barcelona alhora que també va ser una de les fundadores del Club Femení i d'Esports (1928-1936). Va començar a treballar de delineant a la Companyia Telefònica quan tenia quinze anys i en aquesta època també va començar a nedar. Al principi s'entrenava tota sola però més endavant va millorar el seu estil amb l'entrenador nord-americà Dr. Thompson, del Club Natació Barcelona. El 1928, conjuntament amb la seva germana Teresa, i les seves amigues Enriqueta Sèculi i Trinitat Altaba, va fundar el Club femení d'Esports de Barcelona amb un eslògan que van fer seu: un club feminista, sense perdre la feminitat. Josefina Torrents va ser l'ànima esportiva del Club Femení i d'Esports i va participar activament en la creació d'una imatge de dona molt avançada i moderna pels temps en què vivia. Des de la fundació del Club Femení i d'Esports, Josefina Torrents hi va treballar diligentment i va arribar a esdevenir-ne presidenta des del 1933 fins al seu tancament a l'inici de la Guerra Civil. Aquest fet li va permetre conèixer i practicar molts esports a banda de la natació. Així doncs, també va fer esgrima, bàsquet, hoquei, equitació i curses de muntanya.

Entre els anys 1930 i 1934 Josefina Torrents va participar en moltes competicions i va batre rècords de natació de 800, 1.000 i 1.500 metres lliures. El 1932 va guanyar la setena travessia del Port de Barcelona en categoria femenina i va quedar sisena absoluta. En aquesta important victòria va ser felicitada personalment pel president de la Generalitat Francesc Macià i va tenir un ressò mediàtic important, qualificant la seva cursa de superba i tractant-la d'heroïna. Després de casar-se i després de l'esclat de la Guerra Civil, no va practicar més la natació de competició i va deixar de treballar. 




Font dels Textos


Referències Fotogràfiques

 

Imprimeix