Dolors Aleu i Riera

Escrit per Nieves Tuset. Publicat a sèrie 2022

DOLORS ALEU I RIERA (BARCELONA 1857 - BARCELONA 1913) 

Metgessa, ginecòloga. Primera catalana i espanyola a obtenir el doctorat en Medicina. La vocació d'Aleu per adquirir una formació va ser el motor que la va empènyer a superar tots les traves amb la qual una dona es trobava en l'època.


Va néixer a Barcelona en el si d'una família de comerciants. En la mateixa ciutat, va realitzar els estudis de batxillerat i va ingressar en la Facultat de Medicina al setembre de 1874. Un any després de cursar totes les assignatures (1879), va sol·licitar el permís corresponent per a realitzar l'examen de grau de llicenciat que li va ser concedit dos anys després a causa de les reticències dels alts estaments universitaris i governamentals a admetre la presència femenina en l'àmbit universitari. Obtinguda l'autorització juntament amb una altra pionera de la medicina espanyola, Martina Castells, va superar l'examen els dies 19 i 20 d'abril de 1882 amb el grau d'excel·lent. Durant la carrera va intervenir en diverses sessions clíniques i van ser els seus mentors els doctors Juan Giné i Partagás i Nicolás Homs. Va seguir després estudis de doctorat a Madrid, on va llegir la seva tesi De la necessitat d'encaminar per nova senda l'educació higiènic-moral de la dona el 6 d'octubre de 1882, per la qual cosa va ser la primera espanyola a obtenir el doctorat en Medicina. Després de doctorar-se, va ser professora en la Acadèmia per a la il.lustració de la dona, on ensenyava Higiene Domèstica i des d'on va exercir un important paper en favor dels drets de la dona al mateix temps que va exercir com a metge fins a la seva defunció en 1913. Va contreure matrimoni amb Camilo Cuyás, el matrimoni va tenir dos fills. El més jove, Camil, seguia els passos de la seva mare en la Facultat de Medicina quan va morir víctima de la tuberculosi. Dolors Aleu va caure en una profunda depressió, no va tornar a exercir la medicina i va morir pocs anys més tard, en 1913 l'edat de 55 anys. Feia a penes tres anys que el rei Alfons XIII havia reconegut oficialment el dret de les dones a assistir a la universitat, una barrera que la perseverança i l'ambició de Dolors Aleu havien superat més de tres dècades abans.

CONTRA LA COTILLA

Però si hi ha una obra amb la qual aquesta metgessa catalana va contribuir a millorar la qualitat de vida de les dones aquesta va ser la seva tesi doctoral, publicada en 1883: De la necessitat d'encaminar per nova senda l'educació higiènic-moral de la dona. En ella posa els seus coneixements científics al servei de la salut femenina, posada en risc, en aquest cas, per les exigència estètiques. A més de convertir-la en la primera dona espanyola a aconseguir el grau de doctora, el text és una crítica a l'ús de la cotilla, una peça femenina que segons les evidències mèdiques que Aleu presentava oprimia el tòrax, dificultava la respiració i la circulació i podia causar desmais.

Durant 25 anys va treballar a Barcelona en una consulta situada en la Rambla Catalunya amb una àmplia cartera de clients, des de membres de la burgesia catalana a la qual ella mateixa pertanyia fins a prostitutes que exercien als carrers de la ciutat. Es va especialitzar en ginecologia i pediatria i mai li va faltar el treball.

Obres de ~:

“Escrofúlide ulcerada greu generalitzada”, en La Independència Mèdica (LIM), 9 (1877), págs. 93-96; “Cas clínic d'artritis reumàtica”, en LIM, 9 (1878), págs. 226- 270; De la necessitat d'encaminar per nova senda l'educació higiènic-moral de la dona, Barcelona, Tipografia L'Acadèmia, 1883; Consells a una mare, Barcelona, Impremta Ignacio Oliveres, 1882.

Bibl.: J. Corbella i E. Domènech, “Una qüestió de prioritat: Helena Masseras, Dolors Aleu, Martina Castells”, en Llibre d’*actes I Congrés internacional d’història de la medicina catalana, vol. 1, Barcelona, Montpeller, 1970; M. Puelles Benítez, Educació i ideologia a l'Espanya Contemporània, Barcelona, Labor, 1991; C. Fletxa García, “L'educació de la dona segons les primeres doctores en medicina de la universitat espanyola, any 1882”, en Dynamis, 19 (1999), págs. 241-178; J. Corbella i E. Domènech, “Metgesses a l’antiga facultat de Medicina de Barcelona del carrer del Carme”, en Gimbernat: Revista catalana d’Història de la medicina i de la Ciència, XXXIII (2000), págs. 203-220; J. Corbella, Els primeres metgesses dels temps moderns, Barcelona, Col.legi Oficial de Metges de Barcelona, 2003.



https://dbe.rah.es/biografias/39915/dolors-aleu-i-riera,

https://www.lavanguardia.com/vida/20180401/442092009856/primera-medica-espanola-dolors-aleu.html,

https://view.genial.ly/5e3091986bbd27220c463171/presentation-dolores-aleu-riera,

https://twitter.com/uimp/status/1368845246612783104,

https://historia.nationalgeographic.com.es/a/dolors-aleu-primera-medica-espanola_15852,

https://nosoychicacosmo.wordpress.com/2010/12/27/dolors-aleu-riera/,


https://dbe.rah.es/biografias/39915/dolors-aleu-i-riera,

https://historia.nationalgeographic.com.es/a/dolors-aleu-primera-medica-espanola_15852


Imprimeix